— Geen echte patiënt

Herstellen van een gewrichtsvervangende operatie

Onze verwachtingen over hoe we ons zullen voelen na een gewrichtsoperatie spelen een grote rol in het daadwerkelijke resultaat. In dit artikel deelt dr. Aleto wat hij zijn patiënten vertelt om hen te helpen zich realistisch voor te bereiden op wat gaat komen.

4 december 2020 | 7 minuten

ThHet aantal gewrichtsvervangingen dat elk jaar over de hele wereld wordt uitgevoerd is hoog. Met het ouder worden van de babyboomers en de groeiende vraag naar verbeterde mobiliteit en kwaliteit van leven, wordt verwacht dat het aantal uitgevoerde procedures in de toekomst aanzienlijk zal toenemen. Daarom is gewrichtsvervangende chirurgie een van de meest voorkomende keuzeprocedures in de komende decennia.

Voor de meeste patiënten is een heup- of knievervangende operatie aangeraden als u dagelijks pijn hebt die niet reageert op een niet-operatieve behandeling. Dat is meestal te wijten aan het eindstadium: bot-op-bot artritis. Hoewel dit type van operaties doorgaans succesvol is, zijn er, zoals bij elke operatie, mogelijke risico’s aan verbonden.

Als deze procedures doorgaans succesvol zijn, waarom zijn sommige mensen dan nog steeds niet tevreden met het resultaat? Hoewel er veel redenen voor zijn, zijn de verwachtingen die we hebben over de uitkomst van de operatie, realistisch of niet, een veelvoorkomende oorzaak van ontevredenheid. Het is dus belangrijk om een grondig en realistisch begrip te hebben van wat u kunt verwachten na een heup- of knievervangende operatie, zowel met betrekking tot herstel als met betrekking tot de resultaten op de lange termijn. 

Algemene verwachtingen na een heup- of knievervangende operatie

Over het algemeen vinden de meeste patiënten herstel na een heupvervanging gemakkelijker en sneller dan na een volledige knievervanging. Dat komt voornamelijk door de verschillen tussen de gewrichten. Het heupgewricht is een kogelgewricht en wordt na een operatie niet zo stijf als het kniegewricht, dat meer een scharniergewricht is. Als gevolg daarvan vereist knievervanging veel meer therapie na een operatie om het bewegingsbereik in het gewricht terug te krijgen. Het kost helaas meer tijd en moeite vanuit het perspectief van de patiënt. 

anterior hip - recovering from joint replacement surgery
anterior knee - recovering from joint replacement surgery

In tegenstelling tot wat u zou verwachten, hebben jongere patiënten gewoonlijk een langzamer en pijnlijker herstel dan oudere patiënten. Dat is normaal en het komt waarschijnlijk omdat jongere patiënten doorgaans meer spiermassa hebben dan oudere patiënten als gevolg van het natuurlijke verouderingsproces.

 • Probeer uzelf niet te vergelijken met andere patiënten. Elke patiënt herstelt in een ander tempo en reageert anders op operaties en pijn. De sleutel tot herstel is om te focussen op de dagelijkse en wekelijkse verbeteringen gedurende de eerste twee tot drie maanden na de operatie. De meeste patiënten merken een voortdurende verbetering gedurende het eerste jaar na de operatie, aangezien hun nieuwe gewricht geneest en de spieren rond het gewricht worden hersteld.
 • De meeste patiënten voelen zich uitgeput na een gewrichtsvervangende operatie. Onthoud dat het een grote operatie is en veel energie van u vereist om te genezen. Vermoeidheid is slechts een onderdeel van het normale herstelproces.
 • De meeste patiënten melden pijn die ‘s nachts erger is en dat ze gedurende twee tot drie uur niet goed kunnen slapen. Totdat het verbetert, is het belangrijk om uw pijnstillers te gebruiken en alle instructies van uw  chirurg met betrekking tot ijs, beweging en activiteit op te volgen, zoals voorgeschreven. Postoperatieve pijnbeheersingsstrategieën voor patiënten met orthopedische klachten.
 • Stijfheid na langdurig zitten of inactiviteit komt vaak voor. Het kan nog enkele maanden na uw operatie aanwezig zijn, zelfs nadat uw pijn is verdwenen. Het is een gevolg van het ontstekingsproces dat deel uitmaakt van de normale genezing. De ontsteking in kwestie zorgt er ook voor dat uw gewricht warm aanvoelt en opzwelt bij activiteit tijdens het eerste jaar van het herstel. Naarmate uw nieuwe gewricht blijft genezen, zult u merken dat de symptomen zouden moeten verdwijnen. Vraag uw  chirurg naar overmatige zwelling, stijfheid of warmte, wat kan duiden op een infectie of een andere complicatie.
 • Sommige patiënten kunnen na de operatie hun nieuwe gewricht volledig belasten, maar hebben waarschijnlijk hulp nodig bij het lopen. U begint met een rollator, gaat dan verder naar een wandelstok en loopt uiteindelijk zonder hulp. Bij sommige patiënten kan dat in de loop van dagen plaatsvinden, terwijl het bij anderen weken kan duren. Het is van cruciaal belang dat u niet valt na een operatie. Het is een hoog risico dat kan leiden tot beschadiging van uw gewricht.
 • Uw activiteit na gewrichtsvervanging wordt voornamelijk beperkt door hoe uw gewricht reageert. Als u overactief bent, kunt u meer pijn en zwelling ervaren. Uw  chirurg kan tijdelijke of zelfs permanente beperkingen opleggen aan bepaalde activiteiten, afhankelijk van uw individuele omstandigheden.
 • De pijn veroorzaakt door bot op bot moet na de operatie zijn verdwijnen. Er zijn echter meerdere factoren die pijn kunnen veroorzaken en uw functionele vermogen kunnen beïnvloeden. Als uw functionele vermogen wordt beperkt door andere factoren dan pijn, kan dat van invloed zijn op uw algehele herstel.

Wat u moet weten over knievervanging

 • Pijn en wat zwelling zijn typisch na een operatie. Hoger leggen, ijsapplicatie en het nemen van uw pijnstillers zoals voorgeschreven door uw chirurg zijn van cruciaal belang in het begin van de postoperatieve periode.
 • Het primaire doel na de operatie is om het bewegingsbereik (ROM) van uw knie te herstellen. De meeste patiënten vinden dat het meest uitdagende aspect van een knievervangende operatie. Het vereist doorgaans zes tot acht weken fysiotherapie.
 • Als u na de operatie uw beweeglijkheid niet terugkrijgt, kan de functie van uw nieuwe gewricht worden beperkt. Dat is tijdsgevoelig en in het algemeen zou u binnen de eerste acht tot twaalf weken na de operatie volledige beweeglijkheid moeten hebben. Als u geen progressie maakt zoals verwacht, kan het zijn dat u onder narcose moet worden gemanipuleerd om het littekenweefsel dat zich na de operatie ontwikkelt, aan te pakken.
 • Sommige patiënten horen een klik of geluid wanneer ze hun knie bewegen na een gewrichtsvervanging. Onthoud dat de knie tijdens de operatie opnieuw met metalen en plastic implantaten wordt bedekt. Dat geluid wordt in het algemeen minder duidelijk na verloop van tijd.
 • Het is typisch om pijn aan de binnenkant van uw knie te hebben en gevoelloosheid aan de buitenkant. Deze gevoelloosheid kan enkele maanden aanhouden, maar verbetert over het algemeen na verloop van tijd en is een gevolg van de oppervlakkige huidincisie.
 • De meeste patiënten hebben last bij het knielen. Vraag uw chirurg om specifieke instructies over knielen.
 • Trappen kunnen enkele maanden na de operatie pijnlijk en moeilijk zijn. Deze specifieke activiteit stelt hoge eisen aan uw nieuwe knie en vereist aanzienlijke kracht, wat tijd kost om na de operatie weer op te bouwen. Dat zou na verloop van tijd en bij voortdurend gebruik moeten verbeteren.

Wat u moet weten over heupvervanging

 • Pijn en wat zwelling zijn typisch na een operatie. Hoger leggen, ijsapplicatie en het nemen van uw pijnstillers zoals voorgeschreven door uw chirurg zijn van cruciaal belang in het begin van de postoperatieve periode.
 • Het primaire doel na een heupoperatie is om zonder hulp te kunnen lopen. Het bewegingsbereik wordt meestal teruggewonnen bij normaal gebruik, in tegenstelling tot knievervanging, die specifieke therapie vereist.
 • U zult waarschijnlijk na de operatie bepaalde heupvoorzorgsmaatregelen moeten nemen, zodat uw heup niet uit de kom raakt. De kans daarop is onwaarschijnlijk, maar is het grootst in de eerste twee tot drie maanden terwijl uw heup geneest. Uw  chirurg kan tijdelijke of zelfs permanente beperkingen opleggen aan bepaalde activiteiten, afhankelijk van uw individuele omstandigheden.
 • Uw been is niet te lang. Dat is een veel voorkomend gevoel na een heupvervangende operatie en wordt over het algemeen met de tijd gecorrigeerd naarmate uw bekken zich aanpast aan uw nieuwe heup.
 • Uw manke loopbeweging zal na verloop van tijd en gebruik verdwijnen. Hoe langer u hinkte voor de operatie, hoe langer het zal duren om uw heupspieren te conditioneren en uw vorige looppatroon af te leren.

Het is belangrijk om te onthouden dat gewrichtsvervanging een behandeling is voor artritis. Het is geen magische oplossing die de tijd terugdraait. Als u vragen hebt, of niet zeker weet wat u van uw procedure mag verwachten, neem dan contact op met uw  chirurg. Hij/zij kan u begeleiden op basis van uw specifieke toestand.

Hoe waardevol was dit artikel voor u?

Bedankt voor het beoordelen van dit artikel

Literatuurverwijzingen

Geschreven door dr. Thomas Aleto, die als consultant van Zimmer voor het schrijven van dit artikel Biomet een vergoeding heeft gekregen.

 1. Kremers, HM., et al. (2015). Prevalence of Total Hip and Knee Replacement in the United States. Journal of Bone and Joint Surgery AM. 97(17): 1386-97. http://dx.doi.org/10.2106/JBJS.N.01141