5 tekenen die erop wijzen dat het tijd is om met uw chirurg te praten over een gewrichtsvervangende operatie

Wanneer is gewrichtsvervanging nodig? Herken de tekenen waaraan u kunt zien dat het misschien tijd wordt om eens met uw chirurg te gaan praten over de behandelingsmogelijkheden.

4 december 2020 | 3 minuten

Er is geen enkele factor die verzekert dat een gewrichtsvervangende operatie nodig is. Sommige mensen raken volledig afgemat door gewrichtspijn. Bij anderen verschijnt pijn in de vorm van een pijnlijk gewricht als het regent. Gewrichtsvervanging is alleen geschikt voor patiënten met bepaalde ziektebeelden, botafwijkingen of specifieke verwondingen. De eerste stap om erachter te komen of gewrichtsvervanging goed voor u is, is naar een chirurg gaan die de oorzaak van uw gewrichtspijn kan onderzoeken. Gewrichtspijn kan worden veroorzaakt door blessures van de weke delen waarvoor gewrichtsvervanging geen geschikte behandeling is.

Of u nu al jaren of slechts enkele dagen last hebt van gewrichtspijn, hier zijn een aantal tekenen die erop wijzen dat het misschien tijd is om een gesprek met uw chirurg aan te gaan: 

1. Uw pijn is... een pijn.

Uw gewrichtspijn zit altijd in de weg en beïnvloedt uw sociale leven. Verjaardagsfeestjes van de kleinkinderen. Barbecues op zondag. Uw jaarlijkse golfweekend met vrienden. Ze zijn allemaal de dupe van uw pijnlijke gewricht. Het regent en uw gewricht doet pijn. U slaapt en uw gewricht doet pijn. Wat vroeger alleen maar hinderlijk was, lijkt steeds erger te worden. Soms vraagt u zich af of de pijn ooit op zal houden. Als de pijn uw dagelijkse activiteiten belemmert, praat dan met uw chirurg over uw mogelijkheden en de bijbehorende risico's. Soms kan medicatie of fysiotherapie voldoende ondersteuning bieden om zich beter te voelen. Zo niet, dan kan uw pijn te wijten zijn aan de slijtage van bot en kraakbeen en kan het tijd worden om een gewrichtsvervangende operatie in overweging te nemen.

2. Hoeveel trappen heeft uw huis?”

Ach, ja… trappen. Vroeger rende u behendig de trappen op en af, maar de laatste tijd kost het u steeds meer moeite. Het bad, een fauteuil of autostoel vormen allemaal een nieuwe, onaangename uitdaging. Weet u nog dat u de afstandsbediening vanochtend achter de bank hebt laten vallen? Ja, die ligt daar nog steeds om gered te worden, maar u kunt uw been niet meer zo laag buigen. Als uw bewegingen steeds beperkter zijn, kan het tijd zijn om met uw chirurg te praten.

3. U bent meer opgezwollen dan u zich voelt na uw derde ronde bij een familiemaaltijd.

De ene dag naait u een knoop aan uw favoriete overhemd en de volgende dag lijken uw vingers net op worsten. Terwijl de zwelling van een gewricht een symptoom van meerdere kwalen kan zijn, kan het een teken zijn dat het tijd is om met uw chirurg te praten over een gewrichtsvervangende operatie of andere behandelingen die goed voor u kunnen zijn.

4. O ja, die gescheurde voorste kruisband die u tijdens de bekerfinale van vorig jaar hebt opgelopen.

In die tijd was het uw erepenning. De keeper was geen gevaar voor uw beslissende penalty. Het was die rechtsback die u met een sliding tackle twee seconden te laat liet vallen, waardoor u uw voorste kruisband scheurde. Na verloop van tijd kunnen oude blessures ongelijkmatige slijtage aan uw gewricht veroorzaken die tot pijn leidt. Als u eerder een blessure of letsel hebt opgelopen, kan het tijd zijn om het verloop ervan met uw chirurg te bespreken. 

 

5. Hebt u uw moeders blauwe ogen, krullen en... artritis?

Hoewel de genetica geen enkele rol speelt bij het bepalen of u al dan niet last hebt van artritis, kunt u wel door de genetica vatbaar zijn voor bepaalde soorten artrose. Als artritis in uw familie voorkomt, praat dan met uw chirurg over uw risico's en of uw gewrichtspijn al dan niet veroorzaakt kan worden door artritis.

Als een van deze scenario's u bekend voorkomt, praat dan met uw chirurg over uw mogelijkheden. Uw chirurg kan u doorverwijzen naar een orthopedisch chirurg die u zal helpen bepalen of u in aanmerking komt voor een gewrichtsvervangende operatie en kan eventuele bijbehorende risico's met u bespreken. Ze kunnen eerst alternatieve, minder invasieve behandelingen voorstellen, afhankelijk van de toestand van uw gewricht. Een gewrichtsvervangende operatie is wellicht niet geschikt voor u als u een infectie hebt, als u geen botaandoening (zoals artritis) hebt, niet genoeg bot hebt of als het bot niet sterk genoeg is om een kunstgewricht te verdragen. 

Hoe waardevol was dit artikel voor u?

Bedankt voor het beoordelen van dit artikel