Opereren tijdens de COVID-19-crisis: Wat doen ziekenhuizen om mijn veiligheid te waarborgen?

Als u zich voorbereidt op het opnieuw inplannen van uw electieve operatie, kunt u zich afvragen welke voorzorgsmaatregelen ziekenhuizen en operatiecentra nemen vanwege het COVID-19-virus. Hier zijn vijf dingen die veel medische centra doen om te helpen. 

4 december 2020 | 3 minuten

Alleen al het feit dat de wereld zoals we die kennen op pauze wordt gezet vanwege een wereldwijde pandemie, is al genoeg om iemand onzeker te maken, maar als een gewrichtsvervangende operatie na maanden wachten op de ingreep ook nog eens wordt uitgesteld vanwege het COVID-19-virus, kan zelfs de meest geduldige persoon van streek raken.

Als u een pijnlijke heup, knie, schouder of ander gewricht hebt, dan weet u hoe frustrerend het is om te leven met dagelijkse ongemakken en beperkte mobiliteit. Een gewrichtsvervanging is in staat om uw leven te veranderen, vooral als alle conservatieve opties zoals fysiotherapie en medicatie door u al zijn uitgeput. Als deze uitspraken bij u passen, dan is uw electieve operatie niet ‘optioneel’. Het is medisch gezien noodzakelijk om u te helpen uw aandoening te verlichten en te beheersen. Daarom is het volkomen normaal dat u graag wilt dat uw ingreep opnieuw wordt ingepland.

Aan de andere kant is het ook normaal om u zorgen te maken over het uitvoeren van de ingreep in deze ongewone tijd. Betekent het dat als u of een dierbare nu naar het ziekenhuis gaat, u of hij/zij aan een verhoogd risico wordt blootgesteld? Hoe gaat het team dat u opereert om met uw veiligheid tijdens een pandemie? We hebben onderzoek gedaan om erachter te komen wat de verschillende faciliteiten in het land doen om mensen te helpen beschermen terwijl ze de medische ingrepen krijgen die ze nodig hebben om hun kwaliteit van leven te verbeteren.

5 manieren die medische faciliteiten handhaven om chirurgische patiënten te beschermen met het oog op COVID-19

Toen de pandemie toesloeg, werden veel electieve operaties in heel Europa geannuleerd. Deze voorzorgsmaatregel werd genomen voor het behoud van medische voorzieningen, de beschikbaarheid van bedden en persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM's) voor eerstelijnswerkers die patiënten met COVID-19 behandelden. Het tijdelijke uitstel was ook bedoeld om social distancing (afstand houden) te bevorderen, de verspreiding van COVID-19 te vertragen, onnodige risico's voor patiënten en personeel te verminderen en te voorkomen dat ziekenhuizen worden overspoeld met patiënten.

Veel van deze voorzorgsmaatregelen lijken te werken en in veel gevallen beginnen electieve operaties in veel landen weer op te starten . Als dit voor uw land geldt, dan is de enige manier om erachter te komen wat uw faciliteit doet om u te beschermen tijdens uw aanstaande gewrichtsvervanging, te praten met uw medisch team. Zij zullen u zeker informeren over alle details van de beschermende maatregelen die zij treffen en zij laten u weten wat u kunt verwachten. De maatregelen die worden genomen zijn waarschijnlijk ook afhankelijk van het feit of uw operatie al dan niet in een ziekenhuis of een privékliniek wordt uitgevoerd.

Wees u ervan bewust dat sommige beschermende maatregelen u kunnen verrassen. Zo hebben veel medische faciliteiten momenteel een strikt bezoekersbeleid, waarbij patiënten slechts één aangewezen bezoeker of zelfs geen bezoekers mogen ontvangen. Begrijpelijkerwijs kan dit verontrustend aanvoelen, maar het kan nuttig zijn om erover na te denken dat de kortstondige beperking is ingesteld om uw dierbaren te beschermen, terwijl u de mogelijkheid krijgt om uw gewricht te laten herstellen.

Naast het aanpassen van het bezoekersbeleid zijn er nog minstens 5 andere maatregelen die ziekenhuizen nemen in een poging om electieve ingrepen te vergemakkelijken2,5:

  1. Mensen die in aanmerking komen voor een operatie een paar dagen voor de ingreep testen op COVID-19, alsmede het routinematig screenen en/of testen van medewerkers;
  2. De reeds strenge reinigings- en veiligheidsmaatregelen in operatiekamers en uitslaapkamers tot het uiterste opvoeren (bijvoorbeeld het verplichten van alle operatiemedewerkers om een mondmasker te dragen, zelfs als de patiënt negatief getest is op COVID-19);
  3. Het aantal toegestane personen in operatiekamers verminderen;
  4. Scoresystemen invoeren om prioriteitsniveaus toe te wijzen en ingrepen in te plannen op geschikte tijdstippen3;
  5. Telegeneeskunde en zorg op afstand gebruiken voor pre- en postoperatieve vervolgbezoeken4.

Ook als er geen pandemie is, is het te verwachten dat iemand opgewonden en nerveus is over een gewrichtsvervanging. Als u of een dierbare wacht op een totale knievervanging, een totale heupvervanging of een andere gewrichtsvervangende operatie, vraag dan uw operatiecentrum welke stappen ze ondernemen om de verspreiding van COVID-19 tot een minimum te helpen beperken. 

Hoe waardevol was dit artikel voor u?

Bedankt voor het beoordelen van dit artikel

Literatuurverwijzingen
  1. Kung, T. (2020, May 2). How doctors are keeping patients safe as elective surgery resumes. ABC News. https://abcnews.go.com/Health/doctors-keeping-patients-safe-elective-surgery-resumes/story?id=70316383
  2. Shapiro, N. (2020, May 4). When ‘Elective’ Surgery Is Necessary: Operating During The COVID-19 Coronavirus Pandemic. Forbes. https://www.forbes.com/sites/ninashapiro/2020/05/04/when-elective-surgery-is-necessary-operating-during-coronavirus-covid-19/#23ba58035468
  3. Ten Ways Healthcare Systems Can Operate Effectively during the COVID-19 Pandemic (2020, May). Centers for Disease Control and Prevention. https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/hcp/ways-operate-effectively.html
  4. COVID-19: Guidance for Triage of Non-Emergent Surgical Procedures (2020, Mar 17). American College of Surgeons. https://www.facs.org/covid-19/clinical-guidance/triage